Scheiding in een familiebedrijf
Het familiebedrijf is gericht op het voortbestaan maar de schoonzoon of -dochter die gaat scheiden wil zijn of haar deel nu ontvangen. De verdeling van het vermogen, aanspraak maken op de waarde van aandelen of het afstorten van het in eigen beheer opgebouwde pensioen wekt vaak weerstand op, ook al staat de ex-partner in zijn of haar recht. De scheidende partner wil zijn ex-partner wel tegemoet komen maar heeft ook te maken met de belangen van zijn ondernemende familieleden. Als mediator heb ik hier oog voor en zal ik de verschillende belangen bespreekbaar maken.
Het kan helpen om de zaak flexibel te benaderen. Geen uitkoop van de waarde van het bedrijf in één keer maar bijvoorbeeld in termijnen. Een alimentatieverplichting die kan worden aangepast als het een jaar slechter gaat met het bedrijf. Dit zijn allemaal mogelijkheden binnen een mediation maar niet in een procedure.
Een respectvol vertrek is juist bij een familiebedrijf zo belangrijk. De kinderen van het paar willen natuurlijk wel opa en oma, ooms en tantes en nichtjes en neefjes blijven zien. Voor de goede naam van het bedrijf is het verstandig dat er niet met modder wordt gegooid, iets dat zo kan gebeuren als de ex-partners als kemphanen tegenover elkaar staan voor de rechter.
Met respect voor de wederzijdse belangen en het belang van het familiebedrijf uit elkaar. Het kan echt.
Mocht je toch nog enige twijfels hebben of vraag je je af hoe je leven er na een scheiding uit ziet? Kies dan voor het traject Scheiden of Blijven.